Огляд законопроєкту

«Покращення умов проживання іноземців з тимчасовим захистом»

Загальний огляд законопроєкту

  • Пропозиція закону про реєстрацію іноземців з тимчасовим захистом у певних випадках. (Förslag till lag om folkbokföring av utlänningar med tillfälligt skydd i vissa fall)
  • Пропозиція закону про внесення змін до Закону про національну реєстрацію (1991:481) (Förslag till lag om ändring i folkbokföringslagen (1991:481))
  • Пропозиція Закону про внесення змін до Закону про іноземців (2005:716) (Förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716))
  • Пропозиція Закону про внесення змін до Кодексу соціального страхування (Förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken)
  • Пропозиція щодо Закону про внесення змін до Закону (1993:387) про підтримку та послуги для деяких осіб з обмеженими можливостями (Förslag till lag om ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade)
hands, support, ukraine-7064414.jpg
ukraine, flag, ukraine flag-7046944.jpg

Потім загальний опис Директиви про масову міграцію та впровадження у Швеції, умови реєстрації населення, правила щодо дозволів на проживання після тимчасового захисту, право на допомогу відповідно до кодексу соціального страхування, наслідки прийняття цього законопроекту для шведського суспільства та конституційний коментар.

Основна частина опису законопроєкту

Згідно з цим, українці з дозволом на проживання за тимчасовим захистом або після тимчасового захисту не можуть бути зареєстровані в реєстрі населення перші 18 місяців. На практиці це означає. що українські біженці спершу будуть мати дозвіл на проживання в Швеції на 12 місяців, потім вони повинні доказати, що проводитимуть наступних 6 місяців у країні (які докази необхідні – не пояснено), і уже після того, якщо вони відповідають вимогам (перш за все, знаходилися у країні упродовж усього цього часу), ті українці зможуть бути зареєстровані в реєстрі населення.

Українці, “яким було надано дозвіл на проживання з тимчасовим захистом до 1 листопада 2023 року мають бути внесено до реєстру населення, якщо можна припустити, що він або вона регулярно проводить свій нічний відпочинок або еквівалентний відпочинок (щоденний відпочинок) в країні принаймні до 4 березня 2025 року включно.”

Тобто, якщо ви отримали дозвіл на проживання з тимчасовим захистом після 1 листопада 2023 року, вам потрібно ще чекати, аби виконати умову “18 місяців”.

Тут якраз говориться, що ”іноземець, якому надано дозвіл на проживання з тимчасовим захистом, або дозвіл на проживання після тимчасового захисту, не повинен бути зареєстрований в реєстрі населення.” Однак зміна до закону, який пропонує законопроєкт (2024:000) дозволяє “реєстрацію населення іноземців з тимчасовим захистом у деяких випадках.” Не конкретизуються “деякі випадки”, та згідно зі змістом законопроєкту, це українські біженці, які отримали дозвіл на проживання за тимчасовим захистом до 1 листопада 2023 року.

Тут описується, що Дозвіл на проживання з тимчасовим захистом не може бути дійсним довше терміну, визначеного Радою Європейського Союзу (тобто три роки, які закінчуються 4 березня 2025). Після того дозвіл може бути продовжений максимум на два роки для особи, яка бере участь у програмі підготовки до повернення. Цей дозвіл буде називатися дозволом на проживання після тимчасового захисту. Що буде після двох років – відкрите питання, на яке уряд ні Швеції, ні ЄС не дає відповідь. Тобто, ненадійне майбутнє для тисячів українців продовжується.

Як написано у законопроєкті “Кожен, хто приїжджає до Швеції та можна припустити, що залишається тут довше одного року розглядаються як резиденти цієї країни. Це не стосується однак особливих причин проти цього. Іноземець, у якого є дозвіл на проживання за тимчасовий захист або дозвіл на проживання після тимчасового захисту, згідно гл.21 § 2, 3, 4 або 6 Закон про іноземців (2005:716). не вважається тут резидентом.”

За новим законопроєктом, українські біженці, “яким надано дозвіл на проживання за тимчасовим захистом та які зареєстровані в державному реєстрі, охоплюються колом осіб в акті (2017:584) про надання деяким новоприбулим іммігрантам компенсації за зусилля встановлення (etableringsinsatser) та компенсації за встановлення новоприбулим (etableringsersättning) Служба зайнятості відповідає за програму створення, яка є програмою політики ринку праці і спрямована на те, що новоприбулі, яким виповнилося 20 років, але не виповнилося 66 років і які мають дозвіл на тимчасове проживання захист, отримують необхідну допомогу.”

На практиці це означає, що українські біженці від 20 до 66 років, які зареєстровані в реєстрі населення, можуть отримувати фінансову допомогу від держави (від Служби зайнятості) у розмірі 308 шведських крон в день, замість теперішньої фінансової допомоги від Міграційного агентства у вигляді 71 крон або 61 крон в день. Також є “можливість отримати житлову допомогу для тих, хто живе один та якщо платите більше 1800 шведських крон на місяць за своє житло. Ви можете отримувати максимум 3900 шведських крон на місяць.” (Försäkringskassan)

Тут ніяких змін немає. Тобто, люди, які потребували додаткової допомоги – люди з інвалідністю, дальше не будуть отримувати цієї допомоги. Знову ж обмежили іноземців, які мають дійсний вид на проживання за тимчасовим захистом або вид на проживання після тимчасового захисту, не надавши зміни до цього закону. Повторююся – проблеми ж залишаються ті самі.

“Іноземець, який має дійсний дозвіл на проживання за тимчасовим захистом або дозвіл на проживання після тимчасового захисту, згідно з гл.21 Розділи 2, 3, 4 або 6 Закону про іноземців (2005:716) не мають права на допомогу згідно з цим Законом”

Потім іде загальний опис Директиви про тимчасовий захист, яка вперше була введена 2022 року та які мінімальні умови для біженців вона пропонує. Вказано також минулі дати продовження Директиви. Мінімально описані деякі проблемні умови проживання українців з тимчасовим захистом, які слід покращити.

Зокрема, це добові виплати 71 шведська крон на день, відсутність права на допомогу згідно Закону про соціальні послуги (bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453)), витрат на житло (bostadskostnader (1 § andra stycket LMA)), недостатнє медичне обслуговування (lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande)

В розділі 4 обґрунтовується, чому іноземці з тимчасовим захистом повинні мати можливість на реєстр населення раніше Пояснюється тим, що “особа, яка після переїзду може вважатися проживаючою в країні протягом принаймні одного року в принципі має бути внесено до реєстру населення (проп. 2001/02:185, стор. 121).” Також повторюється, що іноземцю, який має дозвіл на проживання з тимчасовим захистом або дозвіл на проживання після тимчасового захисту слід спершу жити в країні принаймні 18 місяців для можливості реєстрації.

“Після дванадцяти місяців іноземець з тимчасовим захистом вноситься до національного реєстру, якщо можна припустити, що він або вона проводить свій 24-годинний відпочинок у Швеції принаймні ще на шість місяців.”

З останнього не зовсім зрозуміло, який доказ щодо “24-годинного відпочинку” має бути представлений. Робочий контракт? Навчання? Посвідка на проживання?

Згадуються також і умови реєстрації дітей у реєстр населення. Коротко: якщо батьки мають дозвіл на реєстрацію у реєстр населення, її мають і діти.

“Діти, яким надано тимчасовий захист після народження, повинні бути зареєстровані за наявності реєстрації матері. Те саме має стосуватися, якщо батько дитини згідно з ч. 1. Розділ 9 батьківського кодексу вноситься до державного реєстру, і він або вона є опікуном.”

Українці, “яким було надано дозвіл на проживання з тимчасовим захистом до 1 листопада 2023 року мають бути внесено до реєстру населення, якщо можна припустити, що він або вона регулярно проводить свій нічний відпочинок або еквівалентний відпочинок (щоденний відпочинок) в країні принаймні до 4 березня 2025 року включно.”

Тобто, якщо ви отримали дозвіл на проживання з тимчасовим захистом після 1 листопада 2023 року, вам потрібно ще чекати, аби виконати умову “18 місяців”.

У розділі 5 вказуються чіткіші правила щодо дозволів на проживання після тимчасового захисту (поки-що, пропозиції)

Зокрема, можливість подати заяву на отримання дозволу на проживання після тимчасового захисту та отримати її після в’їзду до Швеції. “Іноземцю, якому надано дозвіл на проживання після тимчасового захисту, повинен також видається дозвіл на роботу на час дії дозволу на проживання.”

Важливе уточнення!

Дозвіл на роботу – це не робоча віза, хоча шведською це означає одне і те ж слово – arbetstillstånd. Через це, навіть маючи постійни контракт на роботу, українці дальше не зможуть переходити з дозволу на проживання за/після тимчасовим захистом на дозвіл на проживання за роботою (так звана, робоча віза), перебуваючи у межах Швеції.

“Іноземець, який має дійсний дозвіл на проживання за тимчасовим захистом або дозвіл на проживання після тимчасового захисту, не повинен вважатися тут резидентом відповідно до Кодексу соціального страхування.”

Що це означає на практиці? Допомогу на дітей (barnbidrag), компенсацію допомоги (assistansersättning), підтримку людей похилого віку (äldreförsörjningsstöd) та житлову допомогу (bostadsbidrag), батьківську допомогу на мінімальному та базовому рівнях (föräldrapenning på lägstanivå och grundnivå) (розділ 5 § 9 SFB) українці, згідно з новим законопроєктом, дальше НЕ можемо отримувати.

Щоб мати можливість отримати пільги на основі місця проживання вимагають, щоб особа вважалася резидентом Швеції згідно з правилами Кодексу соціального страхування, що даний законопроєкт забороняє. Також уряд вважає “недоцільним запроваджувати спеціальні положення, які означають, що іноземці, яким надано дозвіл на проживання з тимчасовим захистом, стають застрахованими на отримання допомоги на основі проживання”.

Розділ 7 описує право на певні пільги, пов’язані з роботою згідно Кодексу соціального страхування.

Хоча українці досі не будуть вважатися тут резидентом відповідно до Кодексу соціального страхування, все ж батьки, які працюють, “мають право на отримання батьківської допомоги на базовому рівні або розмір допомоги у зв’язку з хворобою та тимчасової батьківської допомоги для батьків дітей, які отримали посвідку на проживання з наданням тимчасового захисту.”

Розділ 8 описує право на втручання для спеціальної підтримки та спеціальної обслуговування (LSS)

Українські біженці з аутизмом та подібними захворювання, дальше НЕ зможуть отримувати допомогу за новим законопроєктом. “Іноземець, який має дійсний дозвіл на проживання за тимчасовим захистом або дозвіл на проживання після тимчасового захисту, не повинні мати право на втручання відповідно до Закону про підтримку та обслуговування певних людей з інвалідністю”.

Сюди входить така допомога: особиста допомога (personlig assistans), ескорт-служба (ledsagarservice) або помічник за контактною особою (kontaktperson) У законопроєкті вказано, що люди, яким потрібна допомога, зможуть її отримати згідно з Законом про соціальні послуги (socialtjänstlagen, SoL ).

“Іноземець, який потребує підтримки та зусиль, без перешкод та згідно із правило, яке міститься в § 1 другому параграфі LMA, може отримувати допомогу згідно із Законом про соціальні послуги, що означає можливість досягнення кращих умов життя”.

Тобто, та допомога, яку українські біженці могли або не могли отримати за умовами дозволу на проживання за тимчасовим захистом зможуть або не зможуть отримувати за умовами дозволу на проживання після тимчасового захисту.

  • Яка різниця між LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och SoL (socialtjänstlagen)?

Найголовніша – згідно з розділом 4 § 1 перший абзац SoL і § 1 LSS, кожен може отримати допомогу згідно з SoL. Це може бути старий, хворий або хтось, хто потребує допомоги. Проте лише певні кола людей користуються правом на допомогу LSS. Ці кола людей включають, серед іншого, людей з аутизмом, аутистоподібними станами (до яких належить синдром Аспергера), з вадами розвитку, набутими ураженнями мозку та деякі інші групи.

Наступним в законопроєкті є розділ щодо набрання чинності і перехідних положень Зміни до закону набудуть чинності 1 листопада 2024 року (якщо будуть прийняті парламентом)

За законопроєктом, “іноземець, якому надано дозвіл на проживання за тимчасовим захистом до 1 листопада 2023 року має бути внесений до реєстру населення, якщо він чи вона можуть доказати, що регулярно проводитимуть свій 24-годинний відпочинок у цій країні принаймні до 04.03.2025 включно Подати заявку про реєстрацію в реєстр населення до Податкового управління Швеції необхідно впродовж чотирьох тижнів з дня набрання чинності законом.”

Окремим розділом вказано і наслідки прийняття даного законопроєкту. Зокрема, “законопроєкт означає, що витрати на державну компенсацію муніципалітетів і регіонів на витрати, пов’язаних з муніципальним прийомом, а також для програм компенсації та політики ринку праці та зусиль, збільшуються.

Законопроєкт також призводить до незначного збільшення тимчасових витрат за батьківську допомогу та допомогу по догляду за дитиною на рівні допомоги у зв’язку з хворобою або базовий рівень. У той же час витрати на добові виплати та проживання в житлах, наданих Міграційної служби зменшуються.

Держава відшкодовує муніципалітетам і регіонам витрати, які є пов’язані з прийомом шукачів притулку та новоприбулих. Пропозиції означає, що муніципалітетам і регіонам більше не відшкодовуються витрати на шукачі притулку, але натомість можуть подати заявку на отримання допомоги, яка застосовується до новоприбулих.

Загалом витрати для держави зростуть приблизно на 80 мільйонів шведських крон у 2024 році та приблизно на 890 мільйонів шведських крон у 2025 році. Збільшення витрат буде профінансовано виплатами міжнародної допомоги.”

В останньому розділі вказано конституційні коментарі до законопроєкту.

Опрацювали зміст законопроєкту.

Тепер підсумовуємо:

Законопроєкт пропонує наступні позитивні зміни:

 

Зміни до проживання:

  • українські біженці після трьохрічного тимчасового захисту, отримують дворічний після тимчасовий захист, який є частиною європейської програми повернення, але деталі якої поки-що невідомі
  • замість річної посвідки на проживання, які українські біженці продовжували кожного року, буде надано дозвіл на проживання та роботу на два роки
  • українці з дозволом на проживання за тимчасовим дозволом або після тимчасового дозволу, після 12 місяців проживання в Швеції та доказом на проживання на ще додаткових шість місяців, можуть бути зареєстровані в реєстр населення та отримати номер соціального страхування

Зміни в медичній допомозі:

  • українські біженці з номером соціального страхування зможуть отримувати медичну допомогу на рівні з іншими жителями Швеції

Зміни в соціальній допомозі:

  • українські біженці, які працюють та зареєстровані в реєстрі населення, зможуть отримувати фінансову допомогу за доглядом за прихворілою дитиною (VAB)

Зміни в повсякденному житті для українських біженців з номером соціального страхування:

  • можливість користування BankID та Swish
  • користування електронними послугами, додатками
  • полегшений процес відкриття банківського рахунку
  • можливість стояти в черзі на комунальне житло, підписувати контракт в första hand

Зміни в фінансовій допомозі:

  • наданий українським біженцям номер соціального страхування дозволить біженцям від 20 до 66 років брати участь в програмах служби праці та отримувати 308 крон в день, замість 61 або 71 крони в день

Законопроєкт дальше не вирішує наступні проблеми:

 

Проблема фінансової підтримки:

  • українські біженці після 66 років, навіть з номером соціального страхування, не зможуть отримувати пенсію від держави (äldreförsörjningsstöd), отже, не підпадаючи під програму служби праці, вони продовжуватимуть отримувати добові виплати від державної служби – 61 або 71 крону в день
  • українські біженці, які є опікунами неповнолітніх, навіть маючи номер соціального страхування, не зможуть отримувати виплати на дитину (barnbidrag), отже продовжуватимуть отримуватимуть лише допомогу на встановлення за дитину під час участі у програмі від служби зайнятості (etableringstillägg). Для дітей віком 0–10 років ви отримуєте 800 шведських крон на місяць. Для старших дітей ви отримуєте 1500 шведських крон на місяць. Ви можете отримати допомогу на встановлення максимум на трьох дітей. Це означає, що доплата за установу може становити максимум 4500 шведських крон на місяць. Тобто, за дитину до 10 років батьки отримуватимуть 26 крон в день, за дитину до 20 років – 50 крон в день
  • українські біженці з номером соціального страхування, які є у віці від 18 до 20 років, не можуть брати участь у програмі від служби праці, тож продовжуватимуть отримувати добові виплати від державної служби – 61 або 71 крону в день

Проблема соціальної допомоги:

  • українські біженці з інвалідністю, аутизмом та схожими хворобами, незважаючи на реєстрацію в реєстрі населення, не отримуватимуть допомоги згідно з LSS

Незрозумілим після прочитаного закону залишається наступне:

 

  1. Чи дозволяється нарешті українським біженцям зміна дозволу на проживання за тимчасовим захистом або після тимчасового захисту зміну на дозвіл на проживання згідно з роботою, возз’єднання сім’ї, за одруженням, навчанням? Наразі, ця функція є недоступною.
  2. Не згадується і також можливість переходу українських біженців із дозволу на проживання за тимчасовим захистом на дозвіл на проживання як шукача притулку. Це досі залишається не доступно, незважаючи на те, що в самій Директиві говориться про можливість шукати прихистку в країні в будь-який час перебування за тимчасовим захистом.
  3. В законопроєкті також нічого не говориться про можливість отримання фінансової допомоги під час навчання у виші (CSN), будучи зареєстрованим у реєстрі населення за дозволом на проживання за тимчасовим захистом або після тимчасового захисту. 

Законопроєкт потребує змін, які могли б покращити ситуацію мам з дітьми, пенсіонерів та біженців з інвалідністю.

Враховуючи те, що більшість українських біженців – це самотні мами з дітьми, вони отримуватимуть менше допомоги від шведського уряду, ніж ті, які приїхали без дітей.

Мама, у якої три неповнолітні дитини, отримуватиме лише 308 крон на себе, за програмою служби праці, та 37-50 крон (відповідно від віку дитини) на своїх дітей. В той час, як сімейна пара без дітей матиме в рази кращу фінансову забезпеченість.

Теж саме стосується і пенсіонерів, які після 66 років не зможуть брати участь у програмі від служби праці.

Висновок

Законопроєкт про покращення умов:

  • Надає інформацію щодо майбутнього дозволу на проживання у Швеції, дозвіл на проживання після тимчасового захисту, який дійсний на два роки та є частиною європейської програми повернення, реалізація якої не є описана наразі.
  • Описує можливості, які стають доступними для українців після реєстрації в реєстрі населення: номер соціального страхування, використання BankID, Swish, полегшений процес використання банківських послуг, збільшення доступних медицинських послуг, можливість для біженців з 20 до 66 років брати участь в програмах у біржі праці та отримувати виплати в розмірі 308 крон в день, надає батькам, які працюють, можливість отримати оплату від держави за догляд за дітьми, які хворіють.
  • Не покращує умови проживання для українських біженців з особливими потребами, аутизмом, обмежуючи їх у доступі до професійної належної допомоги, залишає ті ж самі добові виплати пенсіонерам, дітям та біженцям з 18 до 20 років, які не можуть брати участь у програмі від біржі праці та отримувати 308 крон в день, як і не можуть отримувати іншу фінансову допомогу від шведської держави, крім добових виплат від Міграційного агентства. Тобто, найбільш чутливіша верства населення продовжуватиме стикатися з щоденними проблемами в економічному плані.

 

Тобто, українські біженці зможуть бути зареєстровані в реєстрі населення та мати номер соціального страхування, але їхні права дальше будуть обмежені.

Джерела інформації

Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd (utkast till lagrådsremiss)

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2024/02/forbattrade-levnadsvillkor-for-utlanningar-med-tillfalligt-skydd-utkast-till-lagradsremiss/

Ersättning för dig som deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/arbetssokande/ersattning-for-dig-som-deltar-i-etableringsprogrammet-hos-arbetsformedlingen

Regeringskansliets rättsdatabaser

https://rkrattsbaser.gov.se/sfst?bet=2005:716

Lag om folkbokföringslagen (1991:481)

Lag om utlänningslagen (2005:716)

Lag om socialförsäkringsbalken

Lag om lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

RÅDETS DIREKTIV 2001/55/EG av den 20 juli 2001 om miniminormer för att ge tillfälligt skydd vid massiv tillströmning av fördrivna personer och om åtgärder för att främja en balans mellan medlemsstaternas insatser för att ta emot dessa personer och bära följderna av detta

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32001L0055

Огляд законопроєкту «Покращення умов проживання іноземців з тимчасовим захистом» (українською)

Översikt över lagförslaget “Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd” (på svenska)

Прокрутити вгору