Другий рік війни. Українські біженці у Швеції.

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Зруйновані будинки, школи, дитсадки, лікарні, заводи – усе це змусило мільйони українців залишити рідну землю та шукати захисту, безпеки та стабільності в іншій країні.

4 березня 2022 року запрацювала Директива щодо масових біженців, згідно з якою українські біженці мають правові підстави для проживання в країнах ЄС. Згідно з даними на сайті Міграційного агентства, Швеція прийняла понад 50 тисяч українців.

Через короткий час приблизно 14 тисяч українських біженців, які проживають у Швеції, вирішили залишити країну. З тих, хто заявив, куди збирається переїхати, більше половини повернулися в Україну, частина поїхала до Польщі, Німеччини та Норвегії.

Є багато причин покинути Швецію. Серед найважливіших: перешкоди інтеграції, катастрофічно мінімальна фінансова підтримка та відсутність бачення майбутнього країни.

Звіт «Українські біженці у Швеції. 2022-2024. Умови життя, потреби та проблеми інтеграції» створено організацією RefugeeHope. UA&SE є частиною проекту «Другий рік війни. Українські біженці у Швеції».

Цей звіт описує умови життя та проблеми, з якими стикаються українці у шведському суспільстві, а також зміни, які відбулися за два роки.

Документ базується на законодавчих документах, звітах інших державних, громадських та громадських організацій, ЗМІ та опитуваннях.

Це огляд умов життя, потреб та проблем української інтеграції у Швеції.

Прокрутити вгору