Nya lagförslaget förbättrar inte ukrainarnas villkor

Det nya lagförslaget förbättrar inte ukrainarnas ekonomiska och sociala levnadsvillkor, skriver Khrystyna Hevchuk, ordförande för organisationen “RefugeeHope. UA&SE”.

Ukrainska flyktingar får det inte bättre

En mamma med små barn får endast 308 kronor för sig själv och 26-50 kronor för sina barn per dag med förslaget om förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd, skriver Khrystyna Hevchuk.

”Det nya lagförslaget förbättrar inte ukrainarnas ekonomiska och sociala levnadsvillkor”

Lagförslaget ”Förbättra levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd”, som migrationsministern officiellt presenterade den 24 februari, förbättrar inte den ekonomiska och sociala situationen för ukrainska mödrar med barn, pensionärer och flyktingar med funktionshinder.

Bra – men inte för alla ukrainska flyktingar

Replik från flyktingorganisation om Tidöpartiernas förbättringar för dem som flytt till Sverige

Hunger och fattigdom präglar ukrainarnas vardag

Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och känslan av att vara en “andra klass” är den verklighet som ukrainska flyktingar har ställts inför i det svenska samhället i två år nu.

«Без медичної допомоги, бо без персонального номера».

Проблеми біженців у Швеції і як їх вирішують

Ukrainska flyktingar behöver verkliga handlingar – inte tomma ord

Huvudkravet från tusentals ukrainare och svenskar var och är personnummer för ukrainska flyktingar. Ja, det första viktiga steget mot detta mål har tagits – ett lagförslag har skapats.

Ukrainska flyktingars dagersättning måste öka

Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och känslan av att vara ”andra klass” är de verkligheter som ukrainska flyktingar har ställts inför i det svenska samhället i två år nu. Det skriver Khrystyna Hevchuk, ordförande för RefugeeHope. UA&SE.

Två år sen Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina

Den 24 februari är det två år sen Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, som skakade Europa. Vi återvänder till fronten och blickar framåt i kriget som kan forma många fler än bara ukrainarnas framtid.

Lever på 61 kronor om dagen – två år efter krigsutbrottet

Valentyna och Tetiana lämnade Ukraina i samband med Rysslands invasion. Nu bor de i Nykvarn och hoppas att kriget ska ta slut. 

Ukraina: Höjs äntligen flyktingars dagersättning?

Nu växer protesterna – och kanske kan en förbättring vara på gång. Dagersättningen för flyktingar (oavsett vilken land de kommer från) är 71 kronor, en summa som inte höjts sedan 1994.

Ukrainare behöver höjd ersättning och personnummer

Huvudkravet från tusentals ukrainare och svenskar var och är personnummer för ukrainska flyktingar.

Höj ersättningen till ukrainska flyktingar som annars hungrar

INSÄNDARE. Personnummer kan inte mätta tomma magar hos barn och kvinnor som flytt Rysslands krig och kommit till Sverige. Regeringen måste höja dagersättningen till ukrainska flyktingar som annars hungrar, skriver Khrystyna Hevchuk, ordförande för organisationen ”RefugeeHope. UA&SE”.

Otillräcklig hjälp för ukrainska flyktingar

Under detta år av väntan på ett eventuellt personnummer kommer ukrainare att fortsatt möta restriktioner i samhället och försöka överleva i en katastrofalt låg summa i Sverige, skriver Khrystyna Hevchuk.

Tröstlös väntan för ukrainare

Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och känslan av att vara “andra klass” är de verkligheter som ukrainska flyktingar  har ställts inför i två år nu.

Nu behövs handling, inte tomma ord

Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och känslan av att vara ”andra klass” är de verkligheter som ukrainska flyktingar har ställts inför i det svenska samhället i två år nu.

Hunger och fattigdom för ukrainare i Sverige 2024

 Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och känslan av att vara “andra klass” är de verkligheter som ukrainska flyktingar  har ställts inför i det svenska samhället i två år nu. 

Українці мають обмежені права у Швеції: яку допомогу отримують біженці

Українці, які його отримали, вільно перебувають в країні, можуть навчатися, працевлаштуватися та отримувати невідкладну медичну допомогу. Втім, є фактор, який обмежує права біженців

71 kronor om dagen räcker inte att leva på

Alex Voronov: Svenska politiker håller ukrainska flyktingar i fattigdom och otrygghet. Är syftet att få dem att lämna landet?

Debatt: Tolv siffror som kan förändra livet för ukrainska flyktingar

Khrystyna Hevchuk: Många ukrainare vill betala skatt i Sverige och bidra till samhället. Men utan personnummer kan vi inte få BankID vilket krävs för viktiga tjänster. Därför måste villkoren förändras. 

Röda Korset om ersättning till ukrainare: Räcker inte

Khrystyna Hevchuk: Fick bara med sig en ryggsäck när hon flydde till Sverige från Ukraina

Hög tid att ukrainare får leva normalt i Sverige.

Jesper Sahlin: Ukrainska flyktingar ska inte behöva känna sig som sämre medlemmar av det svenska samhället.

Khrystyna kräver svenskt personnummer till ukrainare

Över 4 500 personer har skrivit på en namninsamling som kräver att ukrainska flyktingar ska kunna få personnummer i Sverige.

Nu vädjar ukrainare till regeringen – vill ha personnummer

Katerina Romanchenko är en av flera tusen ukrainare som skrivit under namninsamlingen.

'We just want equality': Ukrainians in Sweden submit personal number petition

Ukrainians, many of whom have been living in Sweden for over a year under the temporary protection directive, are still unable to get a personal number, limiting their ability to settle in Sweden. A new petition plans to change that.

Debatt. Ge personnummer till ukrainska flyktingar

Khrystyna Hevchuk: Vi vill inte mycket – vi vill bara ha jämlikhet.

Ukrainska flyktingar möter dagligen hinder i Sverige

Att inte kunna få bank-id i Sverige är en av de saker som gör att många ukrainare känner sig på en lägre nivå än andra. 

Insändare. ”Ge personnummer till alla ukrainska flyktingar i Sverige”

Khrystyna Hevchuk: Ukrainare som flytt Rysslands invasion behandlas som andra klassens medborgare i Sverige. Ge personnummer till alla ukrainska flyktingar som kommit hit. 

Petition för att ge ukrainska flyktingar i Sverige personnummer: ”En mycket viktig fråga”

Ukrainskan Khrystyna Hevchuk, som för närvarande bor i Sverige på grund av kriget, har skrivit en petition, som publicerades på måndagen, gällande ukrainska flyktingars behov av personnummer.

Ge ukrainska flyktingar personnummer

Khrystyna Hevchuk: Vi ukrainare kämpar varje dag för demokratiska värderingar, jämlikhet, frihet, så vi anser att vi förtjänar att bli behandlade med värdighet, får möjligheten att leva, arbeta, studera och förbättra oss på lika villkor som andra.

Прокрутити вгору