#ukrainskakvinnor

“Вони блондинки і зливаються з натовпом, тому ви не помічаєте їхньої присутності, крім як у борделях”

На початку березня шведська журналістка Елаф Алі у гумористичній програмі “IFS – invandrare för svenskar” (Іммігранти для шведів) суспільного телеканалу SVT сказала про жінок  із України, мовляв їх можна зауважити тільки в борделях.

У скандальному епізоді гумористичного шоу IFS 7 березня ведучий Ахмед Берхан запитав, яка група іммігрантів отримала найбільше дозволів на проживання у Швеції у 2022 році. Журналістка і письменниця Елаф Алі відповіла, що це українки: “Вони блондинки і зливаються з натовпом, тому ви не помічаєте їхньої присутності, крім як у борделях”. 

“Кожна третя українка, з якою я спілкувалася, стикалася з пропозиціями працювати в проституції у Швеції. «Екстра» робота це коли біженкам пропонують звичайну роботу, наприклад, прибирання; або надають житло, а потім пропонують займатися сексом за гроші. Але одна справа говорити дурні слова на вулиці, у барі тощо, інша — з екранів телебачення для мільйонної аудиторії під час телепрограми, яка мала би покращувати взаєморозуміння між представниками різних народів, які живуть у Швеції”
Христина Гевчук
Голова організації RefugeeHope

“Образа честі та гідності є порушенням шведського законодавства”

Такий “жарт” на шведському телебаченні змотивував до дій не тільки активістку громадської організації “RefugeeHope. UA&SE”, а й сотні українок, які залишили свої скарги на сайті телеканалу.

Якщо Ви – біженка з України, яка після сказаної фрази (тобто 7 березня 2024):
  • зазнала психологічної травми через дані вислови з екрану телебачення;
  • отримувала неприємні пропозиції займатися “проституцією”, “сексом за гроші”
  • чула в свою сторону жартівливі слова про “легковажність українських жінок”
  • отримала інше ставлення на роботі, навчанні тощо через висловлений “жарт” на телебаченні
або Ваші діти, рідні мали таку неприємну ситуацію, коли їх цькували або насміхалися тощо через даний вислів –
заповніть, будь ласка, цю анкету.
 
Ви можете, за бажанням, залишатися анонімними (вкажіть це в анкеті).

Свобода слова не означає дозволу на жартування на будь-яку тему. Такі обмеження встановлені в шведському законодавстві:

Поширення ненависті до групи осіб

 

Існує певний захист, який обмежує свободу слова. Наприклад, існує захист від підбурювання до ненависті до групи осіб (розділ 16, стаття 8 Кримінального кодексу). За підбурювання до ненависті до групи осіб карається той, хто публічно розповсюджує заяви, що загрожують або образливі стосовно групи осіб, з вказівкою на расу, колір шкіри, національне або етнічне походження, віру або сексуальну орієнтацію.

Клевета та образа

У законі передбачено захист від клевети. Клевета означає вказування на когось як на злочинця, критикування його способу життя або надання будь-якої іншої інформації, призначеної для виклику у інших неуваги до цієї особи (згідно з пунктом 1, розділ 5 Кримінального кодексу). Інформація має бути образливого характеру, і достатньо того, що інформація мала на меті викликати у інших неувагу до особи.

Ukrainska kvinnor i upprop: Vi jobbar inte på bordell

Ett skämt i SVT:s humorprogram IFS har rivit upp känslor bland ukrainare i Sverige. Nu samlas de i uppropet #ukrainskakvinnor för att belysa skadliga stereotyper.

Українських біженок НАЗВАЛА П0ВІЯМИ на телешоу

“Вони блондинки і зливаються з натовпом, тому ви не помічаєте їхньої присутності. Крім як у борделях”. У Швеції учасниця телешоу невдало пожартувала про українських біженок.

Як "жарти" шкодять українками за кордоном

Що не так із гумором шведської журналістки про українок та чому вона відмовляється перепрошувати

Insändare. Skämtet i SVT om ukrainare bör prövas i domstol

 

Formell klagan angående förnedrande kommentarer i SVT-sändning

Прокрутити вгору